Denon DNP-730AE hálózati médialejátszó teszt

A CD-játszók utódjaként emlegetett hálózati zenelejátszók közül, most a japán hifi óriás Denon kínálatából járt nálunk egy friss versenyző, nevezetesen a DNP-730AE. A készülék egyik alapvető előnye szemben a CD-játszókkal, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így elvileg tartósabb is, persze sok egyebet tud, melyekkel felkeltheti a (főleg Denon rajongó) hifi felhasználók érdeklődését.

Hiányzó láncszem, vagy túlképzett tuner?

A Denon DNP-730AE csak részben a CD-játszók, részben pedig a klasszikus rádió tunerek utódja is, hiszen zenelejátszásra és rádiózásra egyaránt használható. Az előlapján lévő USB aljzatra csatlakoztathatunk adathordozót vagy mobileszközt, utóbbi esetén a telefon vagy tablet akkumulátorát is tölthetjük*. Számítógépen tárolt, otthoni helyi hálózatunkon megosztott zenéinket is megnyithatjuk a DNP-730AE segítségével, innen ered a hálózati médialejátszó elnevezés. Utóbbi egyesek számára félreértelmezést okozhat, mivel a széles körben ismert, klasszikus médialejátszóként ismert eszközök, képek és videók megnyitására is alkalmasak – csak hogy tisztázzuk, mai tesztalanyunk kifejezetten hangfeldolgozásra termett.

*Tipp: ha a lejátszót bekapcsoljuk, és úgy kötjük rá előlapi USB portjára iPod/iPhone készülékünket, akkor kikapcsolás után továbbra is tölti azok akkumulátorát.

Az igazi extrák

A DNP-730AE tehát több funkcióval is rendelkezik, mégsem az imént leírtaknak köszönheti vonzerejét, hanem éppenséggel a konzervatív, Denon által megszabott jellemzőinek. Gondolunk itt az ingyenesen letölthető, Android és iOS mobileszközökre telepíthető „Hi-Fi Remote” alkalmazásra, mely talán az egyik legjobban kezelhető app, amivel ebben a kategóriában találkoztunk.

Denon DNP-730AE hálózati audio lejátszó Remote App

A másik „fícsör” összefonódik a mobilszoftver meglétével, ugyanis a legújabb Denon hifi készülékeket ellátták egy ún. IR CONTROL csatlakozással, melyen keresztül összeköthetjük egymással pl. a hálózati zenelejátszót és egy IR CONTROL bemenettel rendelkező Denon erősítőt. Ezt követően a „Hi-Fi Remote” alkalmazáson belül már nem csak a médialejátszót, hanem az erősítő hangerejét is vezérelhetjük WiFi alapokon, magyarán az ódivatú távvezérlő mehet a fiókba, tartaléknak. Ha már szóba került, említést érdemel a távvezérlő is: ezt ugyancsak felruházták a Denon hifi erősítők irányítására szolgáló gombokkal, így azzal is leegyszerűsödik a készüléklánc használata.

Denon DNP-730AE hálózati audio lejátszó távvezérlő

Küllem

Tesztalanyunk a hagyományos Denon ismertetőjegyeket hordozza, formavilága viszonylag letisztult, helyenként enyhe kerekítésekkel. Mivel belseje nem tartalmaz nagy helyigényű alkatrészeket és hűtőbordákat, ezért készülékháza szellőzőrácsok nélküli, és a megszokottnál laposabb. A szálcsiszolt alumínium előlap közepén 3-4 méterről is jól olvasható, 14 x 3 cm-es OLED kijelző található, ezen nyomon követhetjük a lejátszással kapcsolatos információkat, és egy átlátható, egyszerű menürendszerben is navigálhatunk. A ki/bekapcsoló gomb fölötti állapotjelző LED fénye kellően halvány, hogy sötétben se zavarja a felhasználót. A hátoldal két szélén egy-egy jókora WiFi antenna található; mi dönthetjük el, hogy vezeték nélkül, vagy inkább klasszikus módon, Ethernet kábel által csatlakozzunk otthoni hálózatunkra. Egyébiránt a DNP-730AE egy pár analóg sztereó RCA és egy digitális optikai kimenettel rendelkezik, ezeken kívül csak a korábban említett IR CONTROL kimenet és egy Ethernet port található rajta.

Használat

A DNP-730AE használata nem okozott számunkra különösebb fejtörést, de még laikus felhasználók is 1-2 nap alatt, a felhasználói kézikönyv kibontása nélkül is könnyen elsajátíthatják a fontosabb funkciók elérését. A WiFi hálózathoz történő csatlakozás talán első próbálkozásra bonyolultnak tűnhet. Ilyenkor, ha a használati utasításon nem igazodunk ki, nyugodtan forduljunk a hivatalos forgalmazó munkatársaihoz, minket is hasznos információkkal láttak el az Allée Denon márkabolt szakemberei. A DNP-730AE gyorsasága összességében megelégedést váltott ki belőlünk – érezhetően fürgébb lett elődjéhez, a DNP-720AE típushoz képest, ráadásul, ha készenléti állapotból indítjuk el, úgy alig 8 másodperc alatt üzemképes állapotba került (áramtalanított állapotból bekapcsolva kb. 30 mp-re volt szüksége), és automatikusan el is indítja az internetrádiót. Az AirPlay és a Spotify connect kliensek elérése zökkenőmentesen történt. Előfordult, hogy valamit nem találtunk meg azonnal, valamint nagy találatszámú internetrádió lista indexelése esetén hajlamos volt 5-10 mp-es lefagyásra a készülék, de hosszú távon, zenelejátszás alatt nem találkoztunk komolyabb rendellenességekkel.

Hangminőség

A készüléket többféleképpen is meghallgattuk: kipróbáltuk az előlapi USB porton, iPhone-ra másolt veszteségmentes zenékkel, majd ugyanazt az albumot egy helyi hálózaton lévő számítógépről is lejátszottuk. Ezt követően az internetrádió állomások közül füleltünk bele néhányba, hogy figyelemmel kísérjük az eszköz „reakcióját” gyengébb minőségű forrásanyag lejátszása esetén. Apropó, dicséret jár a Denonnak, amiért külön menüpontban felajánlotta azokat a rádióállomásokat, melyek adott műfajon belül jobb minőségű közvetítésben voltak elérhetőek. Így találtunk rá például az Audiophile Jazz csatornára is, mely ugyan messze nem hozta a CD-k minőségét, ettől függetlenül érezhetően tisztábban és dinamikusabban szólt, mint az alacsonyabb adatsűrűséggel közvetített rádiók.

A Denon DNP-730AE voltaképpen kellemes és dinamikus karakterrel szólaltatta meg zenéinket, azonban minél figyelmesebben, minél jobb hangfalakkal hallgattuk a rendszert, annál jobban kiütköztek a lejátszó alapvető gyengeségei. Utóbbiak közé tartozik, hogy nem vitte túlzásba a sztereó hangszínpad felépítését, emellett a magas frekvenciás részletek is jobbára töménnyé váltak, mintha el akarnának úszni a zenéből.  Éppen ezért nem érdemes túlzottan komoly láncba beilleszteni, egy belépő kategóriás Denon erősítővel és egy pár élénk karakterű (pl. Boston Acoustics A 26) hangfallal összességében testes, lendületes és meleg hangot kaphatunk. Ám a kifinomult térábrázolás és az apró effektusok nem tartoztak a DNP-730AE erősségei közé, annak ellenére, hogy nagyon jó DAC chippel (Burr Brown PCM1795) és DSD támogatással is rendelkezik.

Tesztünket úgy kezdtük, hogy a DNP-730-at az éppen nálunk vendégeskedő hifi láncba illesztettük, mely Rotel erősítőt és Sonus faber (Venere 1.5) állványos hangfalakat tartalmazott. Ez a részleteket folyamatosan kimutató rendszer, kissé éles magas frekvenciákkal reagált és hálózati médialejátszás során, amikor számítógépen tárolt fájlokat indítottunk el vele, a Denon DNP-730 sokat feláldozott a sztereó hangszínpad közepéből. Persze ettől még dinamikailag stabil maradt, és a kritikus effektusok árnyalását is egész ügyesen közölte. Amint közvetlenül, az előlapi USB portot használva kezdtünk zenét hallgatni, a hangkép máris lényegesen tisztább lett, és a korábban középen tömbszerű felhőt képező részletek bátrabban áramlottak jobbra és balra. Tehát a DNP-730 jó adottságokkal rendelkezik, ám ha tudása legjavát szeretnénk, akkor a uPnP alapú “sztrímelést” inkább tartalékként, háttérzenei céllal alkalmazzuk. Ha célirányosan szeretnénk leülni zenét hallgatni, legyen nálunk pendrive, nagyfelbontású fájlokkal!

A készüléket volt szerencsénk meghallgatni a budapesti Allée Denon márkaboltban, ahol Marantz erősítővel és Q-Acoustics állványos hangfalakkal lényegesen derűsebb, frissebb karaktert kaptunk, mint a nálunk lévő, eggyel komolyabb rendszeren – ráadásul itt a korábban zavaró, savanykás íz is eltűnt a hangképből. Ekkor vált egyértelművé, hogy a DNP-730AE-t nem szabad a saját arányaihoz mérten jobb rendszerbe illeszteni, mert ott a jelre érzékeny komponensek a hiányosságait felnagyítják. Ez a lejátszó valóban úgy képes teljes erőből a legjobbat nyújtani, ha azonos értékrendű elemekkel párosítjuk.

Végszó

A Denon DNP-730AE korszerű funkciókat kínál azok számára, akik inkább a számítógépen vagy mobileszközükön tárolt zenék lejátszását preferálják, és alkalmanként új zenéket szeretnének megismerni. Utóbbiban hosszú távon remek lehetőségeket nyújt a Spotify Connect és az internetrádió. Ez a készülék nélkülöz minden jellegű bonyodalmat, egyszerűen csak be kell kapcsolni, majd élvezni a töménytelen mennyiségű zenét akár egész estés összejövetelek, akár hétvégi pihenők során. Erre a célra tulajdonképpen maradéktalanul megfelelt a DNP-730AE.

 

A termék megvásárolható a netdepo.hu -n!

Forrás: av-online.hu