Denon PMA-50 integrált sztereó erősítő teszt

Állíthatnánk, hogy a mai cikkünk szereplője átmenetet képez az egybecsomagolt mikro hifi tornyok és a komponensekre osztott, klasszikus hifi rendszerek között, de nem volna teljesen igazunk. A PMA-50 sokkal inkább egy különleges kategóriát képviselő, gazdagon felvértezett ékszerdoboz azoknak, akiknek a korszerűség és a praktikum igazán fontos.

Denon PMA-50 integrált sztereó erősítő

Polcsugárzó után polcerősítő?

Bizonyára olvasóink között is vannak olyanok, akik örömmel idézik fel a régi szép időket, amikor a japán hifi gyártók előrukkoltak a minimális alapterületet igénylő, komponensekből felépíthető mikro hifi tornyokkal. Ezek nem a nagyáruházak polcaira szánt, egydobozos tajvani kategóriát képviselték. Ahhoz túl drágák voltak, hiszen teljesítményben és szolgáltatásban is szinte ugyanazt tudták nyújtani, mint egy hagyományos hifi rendszer, csak éppen a szokásosnál sokkal kisebb méretben. A PMA-50 termékjellemzőit elnézve hamar azt éreztük, mintha ebben az egy készülékben az imént említett „mini erőművek” előnyeit akarta volna összesűríteni, továbbfejlesztve átadni a Denon.

A D osztálynak köszönhetően a méret többé nem jelent gondot, és ezt tökéletesen igazolja ez az erősítő is, ami azt illeti, a fizikai megjelenése alapján inkább lehetne NAS, mint hifi elektronika. De akár hisszük, akár nem, a japánok miniatűr watthuszárja tényleg képes önmagában meghajtani egy pár hangfalat. Sőt, beépített DA konvertert is tartalmaz, tehát digitális forráseszközeinket (pl. számítógép, játékkonzol, set top box, stb.) rácsatlakoztatva a vártnál jobb hangzásban lehet részünk, mivel a PMA-50 jelátalakítója végzi el a munka kényes részét a többi készülékünk helyett.

Denon PMA-50 integrált sztereó erősítő

A koncepció tehát egy olyan eszköz, ami képes helyettesíteni akár egy komplett hifi tornyot is, miközben elfér az íróasztalunk sarkán, vagy a könyvespolcon. A PMA-50 ennek eleget tesz, ráadásul, ha minden centiméter fontos a szobánkban, akkor még élére is állíthatjuk, ilyenkor mindössze át kell szerelnünk a rajta lévő, kb. 3 mm-es talpacskákat. De mit is tud valójában ez a dizájnos dobozka?

Extrák tömkelege

Feltehetőleg sokakat érdekel a PMA-50 effektív teljesítménye. A számok elsőre nem annyira áll-leejtőek, de a készülék kicsomagolásakor, mikor valójában a tenyerünkön tartjuk, újra úrrá lehet rajtunk a meglepettség. A csatornánkénti kimenő teljesítmény 25 W 8 ohmon, ugyanez az érték 4 ohmon 50 W, gyakorlatilag már egy szolidabb házibulihoz is elegendő. További különlegesség, hogy a PMA-50 tápegységét a készülékházba építették, tehát nem kell még egy féltégla méretű, forrósodó műanyagot rejtegetnünk a könyvespolc mögött. Apropó, tesztalanyunk külseje nagyrészt eloxált alumínium, e részeket érintve szinte a Mac számítógépeket idéző eleganciában lehet részünk. Ahol a fém véget ér, oda fekete műanyag került, egyedül az OLED kijelző fényes. Ez automatikusan elfordul, amint élére állítjuk az erősítőt. E praktikus funkcióval nem most találkoztunk először, de elmondható, hogy a számlap olvashatósága, kontrasztja a kategória legjobbjai közé tartozik: akár 2-3 méter távolságból, széles szögből is egész jól le tudtuk olvasni az aktuális hangerőt, vagy a mintavételezési frekvenciát.

Denon PMA-50 integrált sztereó erősítő

A PMA-50 arculatának meghatározó része a középen ágaskodó, fémgyűrűből kiálló, impulzus potméter. Ennek átmérője nagyobb kezű tulajdonosoknak is remek fogást biztosít, felülete és forgása egyaránt egy picit simulékonyabb a kelleténél, ezért előfordulhat, hogy lelkes pillanatainkban túlugrunk a kívánt jelszinten. Legyünk kicsit türelmesek, finom ujjmozdulatokkal, kellő óvatossággal egész precízen belőhető a számunkra optimális hangerő, a skála igen széles, de mindenki hamar megtalálja majd a számára jóleső szintet. Egyébiránt a potméteren kívül három kezelőszerv is rendelkezésünkre áll, baloldalon kizárólagos hatalmat élvez egy ki-bekapcsoló gomb, jobboldalt pedig, picivel a tárcsa után egy forrásválasztó és egy dedikált Bluetooth kapcsoló található. Távvezérlő is jár a PMA-50 mellé, melynek egyszerű kivitele némileg elmarad az erősítőétől, de billentyűinek kiosztása logikus, ezáltal pár perces tanulmányozás után még a televízió távvezérlőjénél is könnyebb használni.

Denon PMA-50 integrált sztereó erősítő távirányító

Elejére mindössze egy 6,3 mm-es Jack fejhallgató kimenet került, a Bluetooth és a bemenetválasztó gomb közé. A hátoldalon, elsőre magával ragadó a bőség zavara, de második ránézésre nem is zsúfolt, sőt, még parányi méretéhez képest is kulturáltan elrendezett a PMA-50 csatlakozókínálata. A jobb felső sarokban egymás után helyezkedik el a PC-kapcsolathoz szükséges USB, két optikai és egy koaxiális bemenet társaságában. Ez alatt található az egyetlen analóg sztereó RCA bemenet, mellyel együtt, összesen 5 db eszköz fogadására, vagyis hangosítására képes a PMA-50. A hangfalkábel csatlakozó szorítófejes és banándugót fogadó, ami lehetővé teszi nagyon jó minőségű vezetékek bekötését is. Ettől függetlenül lehetőleg vékonyabb, könnyebb zsinórokat használjunk, mert vaskos kábelkötegünk könnyedén magával ránthatja a mindössze 2,5 kilós készüléket!

Denon PMA-50 integrált sztereó erősítő hátlap

Lehetőségek

A Denon láthatóan nem saját belátása szerint állt neki a szolgáltatások összeállításának, hanem körülnézett a versenytársak portékái közt is. Éppen ezért a PMA-50 szinte pontosan ugyanazt a funkcionalitást nyújtja, mint az összes általunk eddig kipróbált, e kategóriát képviselő készülék. A csinos borítás alatt 192 kHz/24 bit mintavételezésű DAC rejtőzik, mely a DSD 2.8 valamint DSD 5.6 jelfolyamot is támogatja. Emellett az erősítő beépített aptX Bluetooth vevővel is rendelkezik, tehát tabletről vagy mobiltelefonról, vezeték nélkül is közvetíthetjük neki kedvenc zenéinket. Emellett nem maradt el a manapság népszerű, Android mobileszközök által széles körben támogatott „egyérintéses” NFC párosító technológia sem, de az esetleg szomorkodó iOS tulajoknak halkan megjegyezzük, hogy a szinkronizáció amúgy sem tart tovább pár másodpercnél. A PMA-50 külső hangkártyaként képes fogadni számítógépünk digitális hangjelét, jelfeldolgozó áramkörében a Denon által kifejlesztett AL32 Processing technológia is megtalálható.

Hangminőség

A Denon PMA-50 teljesítménye alapján sejthető volt, hogy nem audiofil, háromutas, padlón álló hangsugárzókra szabták. Ami azt illeti, egyáltalán nem ajánljuk párosítását állódobozokhoz, mert egy sokhangszórós, kifinomultabb rendszer egy bizonyos hangerő fölött már azonnal felfedi a mini erősítőben lévő határokat. Szerencsére mégis elérhetjük, hogy remek hangot kapjunk, amennyiben hozzá illő hangfalhoz párosítjuk a PMA-50-et (ami jelen esetben inkább a 13-15 cm-es mélyközép membránnal felszerelt mini dobozkákat jelenti), akkor már meglepően stabilan és élénken képes reprodukálni a hangokat. Tesztjeink során a szerkesztőségünkben lévő, Jamo C 603 és Indiana Line TESI 260 hangfalak kissé savanykásan, töményen reagáltak a PMA-50 hajtására, míg a budapesti Allée Denon Márkaboltban, egy parányi Boston Acoustics A 25 típus valósággal tündökölni kezdett szinte bármilyen zenével, és egész lelkesen szórta a mélyhangokat is. Nagyon lelkes és eleven karaktert kaptunk, és az érzékenyebb dobozoknál hallott savanyúságnak még a leghalványabb nyomával sem találkoztunk. Fontos tudni, hogy a készülékre ráköthető aktív mélysugárzó, aminek köszönhetően már ténylegesen masszív és testes dinamikát érhetnek el a basszusok megszállottjai, ráadásul az erősítő válláról is levehetünk némi terhet. Akik igénylik a gyomorrengető basszusokat, azok egy kiegészítő mélysugárzóval akár háromutas hangfalakat alázó produkcióban is részesülhetnek.

Denon PMA-50 integrált sztereó erősítő és DCD-50 CD-lejátszó

Végszó

A Denon PMA-50 fiatalos, kissé nagyvonalú módon szólaltatta meg felvételeinket, ugyanakkor váratlanul széles frekvenciaspektrumot préselt ki még a kis hangfalacskákból is. Térábrázolása nem volt tökéletes, de a sztereó hangszínpad lágyságát zseniálisan ellensúlyozta testes, dinamikus és fürge stílusával. Könnyűzenei műfajokhoz, filmekhez és videojátékokhoz kellően gazdag és kedvelhető karaktert produkált, ezért elsősorban nem azoknak ajánljuk, akiknél még a mosdókagyló alatti szekrény is roskadásig telt stúdiófelvételekkel, hanem olyanoknak, akik kedvelik az egyszerűséget, és jó hangot szeretnének otthonra. A PMA-50 mindenféle bonyodalom nélkül képes fogadni a számítógép, a televízió és a mobiltelefon jelét, így aztán a lehető legjobb helykihasználás és az extrák adottak, innen kezdve rajtunk múlik, hogy mi szóljon otthon.

A termék megvásárolható a netdepo.hu -n!

Forrás: http://www.av-online.hu