Q Acoustics Concept 20 állványos hangfal teszt

Technikai látványosságnak sem utolsó a Q Acoustics Concept 20, de még fontosabb, hogy a tervezők által felhasznált merész megoldások, tényleg megmutatkoztak a hangzásban. Kerek egészként tálalta magát ez a kis dobozka, holott egyáltalán nem egy oroszlán. Érdekes, nagyon érdekes!

Örökölt adottságok

Korábban teszteltük a Q Acoustics Concept 40 álló hangfalat, mely a mai cikk szereplőjének, a Concept 20-nak nagyobbik, álló testvére. Írásunkban részletesen kitértünk minden olyan érdekességre, amit érdemes tudni a gyártóról és a Concept sorozatról, ezért visszatérő olvasóink idejét nem szeretnénk szóismétléssel elvenni, helyette szembenézünk a jelen valóságával. A Concept 20 szinte mindent megörökölt álló bátyjától, csak (és ennek a kis lakásban élők különösen örülhetnek) sokkal kompaktabb, és nem utolsósorban, olcsóbb köntösben. És ez, így ahogy van, nagyon jó. Miért is?

A Concept 40-nél alkalmazott Gelcore töltet (a dobozon belül található egy második, belső doboz, és a két láda közti teret vibrációelnyelő géllel töltik fel) ugyanúgy megtalálható ebben a hangfalban is, továbbá a hangszórók típusa is azonos, de a Concept 20 mindössze egy db 12,5 cm-es mélyközép membránnal rendelkezik. Frekvencia-átvitele 64 Hz-től indul, és egészen 22 kHz-ig szól az előlap tetejébe süllyesztett, 25 mm-es lágy dóm magassugárzó. Az így kapott rendszer 6 Ohm névleges impedancia mellett, akár 75 W terhelést is vidáman elvisel, ami nem számít hihetetlen mértékűnek, de egy átlagos élettérbe bőven elegendő.

A Concept sorozatra jellemző, lekerekített élű doboz továbbra is meghatározza a termék megjelenését, továbbá a nagytestvérnél alkalmazott, a hangszórókat közrefogó alumínium előlapi lemez sem maradt ki. A tervezők tényleg törekedtek a sorozat egységességére, olyannyira, hogy az opcionálisan megvásárolható hangfalállványon ugyanúgy megtalálható a repülőgépszárny jellegűen szétálló, üveglemez is. Tesztalanyunk tehát egész kellemes, voltaképpen attraktív külsővel büszkélkedhet, aminek köszönhetően egyértelműen fokozza a szoba hangulatát. Nem a diszkrét ládikák közé tartozik, ami csak azoknak lesz gond, akik nem kedvelik a fényes lakkozást. Most pedig csapjunk bele a tesztbe!

Beüzemelés

Kábel tekintetében sokan mást és mást preferálnak, mi többnyire a tiszta, speciális bevonatoktól mentes, rézmagos vezetékek hívei vagyunk, és ehhez a dobozhoz remekül be is vált a referenciaként használt, kb. 2000 Ft/m árkategóriájú Real TDC300F. Egyébként a Concept 20 dupla kábelezésre alkalmas csatlakozóit, vastag áthidaló elem köti össze, mely meggátolja a 1,5 négyzetmilliméteresnél nagyobb keresztmetszetű zsinór befűzését. Két lehetőségünk van, vagy kicseréljük ezeket a rudacskákat valami vékonyabbra, vagy pedig banándugót szerelünk a kábelre (mi a gyakori tesztelésekből tanulva, az utóbbit választottuk).

Kb. két hétig láttuk vendégül a kis dobozokat, melyeket egy Yamaha R-N500 integrált sztereó erősítővel hajtottunk. A tesztelésre egy közepesen jó akusztikájú, 16 négyzetméteres szobát használtunk, ahol a rendelkezésre álló televíziónak köszönhetően, puszta kíváncsiságból, nem csak veszteségmentes zeneszámok, hanem számítógépes videojátékok és BD-filmek hangsávjait is megfüleltük a Concept 20 tolmácsolásában.

Sokan nem is gondolnák, hogy akusztikai elcsatolással (rezgéselnyelő talp vagy állvány használatával) mennyivel stabilabbá és kiegyenlítettebbé tehető a Q Acoustics alsó frekvenciás „viselkedése”. Néhány rövid próba után már nem is volt számunkra kérdés, hogy ez a doboz nem csak meghálálja, hanem megköveteli az alá helyezett rezgéselnyelőt. Tény, hogy a géles töltet önmagában nagyon jó tulajdonságokkal ruházta fel a dobozokat, hiszen már ezzel a kis bravúrral is, a gyártó elmondása szerint, 6 dB-lel alacsonyabb a színezettséget okozó torzulás szintje, más hagyományos hangfalakhoz képest.

Ha csak simán letettük a Concept 20-at egy könyvespolcra, akkor is csak szokatlanul megfogott és könnyed rezgések keletkeztek. Aki kevés időt tölt a hangfalak előtti sztereó tér középpontjában, inkább csak behangosítaná velük a szobáját és nem szokta elemezni a hangszeres zenék részleteit, annak ez a beállítás lényegében megfelelő, aki viszont szereti nyomon követni a felvételek, a muzsika minden apró rezdülését, használjon állványt. Mi a teszt alatt egy IsoAcoustics rezgéselnyelő talpat használtunk, de természetesen más megoldások is léteznek, pl. ahogy korábban említettük, maga a gyártó is készít opcionálisan kapható „oszlopot” a Concept 20-hoz. Utóbbi előnye, hogy összecsavarozható a hangfallal, így gyakorlatilag az állódobozok stabilitását kapjuk, és kevésbé kell félnünk, hogy a lakkozott doboz a padlón köt ki.

Hangminőség

A Q Acoustics Concept 20 felső frekvenciái egyszerre fényesek és simulékonyak, utóbbinak köszönhetően az élénkség nem ment a kedélyállapotunk rovására, még kiadósabb, cintányérral teletűzdelt jazzfelvételeket is könnyedén, fejfájás nélkül végig tudtunk hallgatni. A magastartomány szépen összefonódott a mélyközepekkel, többnyire kerek egészként tálalta a zenét, amit pedig a doboz saját karakteréből hallottunk, az is inkább pozitív érzéseket ébresztett bennünk.

A középfrekvenciák és basszusok könnyed, kissé légies jelleget adtak a zenéknek, nagyon jó irányítottsággal és egész kellemes dinamizmussal. A viszonylag limitált mélyhang-kapacitás nyomon követhető maradt lábdobnál és nagybőgőnél is, de ettől még nem jött zavarba a Concept 20, mindig képes volt annyit kipréselni magából, hogy még kanapérázkódás nélkül is kapjunk értékes részeket a felvételek mérvadó motívumaiból. Egy CD-ről lejátszott, Oscar Peterson számhoz (You Look Good To Me) érve, egész jól átjött az élő jazz mozgékony, steril, mégis meleg érzése, ami azért lássuk be, nem rossz teljesítmény egy ilyen apró hangfalpártól. Tény, hogy a hangszínpad mélysége sokszor sekélyes maradt, viszont a Concept 20 nagyon ügyesen nyakon csípte azokat az elemeket, amik éreztették velünk a zene életteliségét. Lendületes, élénk és vidám percek voltak ezek, és a hangfal nem kezdett őrjöngeni vagy pufogni, csupán udvariasan éreztette velünk, hogy most ő dolgozik, de esze ágában sincsen sérvet kapni.

A magassugárzó szórása nagyon jó, ezért nem kell feltétlenül szögmérőt és colstokot használnunk a hangfalak beállításához, ellenben ha a televízió mellé helyezzük el a dobozokat, akkor nem árt kicsit játszani a beforgatásukkal. Egy ilyen kategóriájú monitor ugyan nem tudja átverni a fülünket és pótolni a házimozi centersugárzó hiányát, de ha pontosan a TV síkjáig toljuk, és ülőpozíciónk felé fordítjuk a hangdobozokat egészen addig, míg a belső oldalait nem látjuk, akkor elvileg nagyon jó hangszínpadot fogunk hallani filmnézés közben. A mi tesztkörnyezetünkben a dialógusok és egyéb, képen zajló események hangsávja kissé szükségtelenül nagy ívben függönyözte be a televízió környékét, viszont az atmoszférikus, térbeli részletek nagyon jó irányítottsággal és tisztasággal szólaltak meg, néha a Concept 20-aktól akár fél-egyméteres távolságra. Videojátékoknál ugyancsak bravúros szórást és finom részletező képességet kaptunk a nem túl bika stílusú, cserébe kellően gyors dobozkáktól, tehát multimédiás célokra, egy kis lakásban nagyon jól bevethetőek, egy aktív mélyládával kiegészítve pedig a gyomorrengető hollywoodi izgalmakról sem maradunk le. Sokaktól hallottuk már, hogy ezek a dobozok jobb hangot produkálnak, mint ami a 70000 Ft-os darabárért elvárható. Ezt a kijelentést határozottan megerősítjük, részletező képességben és gyorsaságban valóban felülmúlták elvárásunkat a parányi hangfalacskák.

Végszó

Nem szabad hagyni, hogy megérzéseinkre hagyatkozva „csak egy újabb haszontalan szobadísz”-nek gondoljuk a Q Acoustics Concept 20-at, és továbbálljunk más, érdekesebb hangzatú márkák keresésének. Az egyszerű dizájn és a fényes lakkréteg alatt olyan dolgok lapulnak, amelyek szinte bármilyen hifista érdeklődését felkelthetik, feltéve, ha egy apró hifi hangfal keresése a cél. Ha találkozunk ezzel a dobozkával, akkor érdemes leülni és meghallgatni, több okból is. Utóbbiak közé tartozik, hogy nekünk, ár-érzékeny magyaroknak ez a hangfal (ha alaposan áttekintjük az itthon elérhető, teljes kínálatot) nem megfizethetetlen opció, ha költséghatékony rendszer építésére törekszünk, egyenesen vonzó. Kicsi és közepes szobákba javasoljuk a Concept 20-at, lendületes és tiszta karakterű erősítőkhöz, olyanoknak, akik egyszerűen csak élvezhető, de inkább precíz hangot szeretnének, a drágább dobozokra jellemző gyorsasággal és térszélességgel megtoldva.

A termék megvásárolható a netdepo.hu -n!

Forrás: av-online.hu